Sunt kosthold

Det er mye forskning rundt hvilke næringsstoffer man bør få i seg for at kroppen skal få i seg nok av det den trenger. Seriøse kostholdsråd bør man lytte til. Her får du tips til kilder for god ernæring.

Eksempler på sunn kost er blåbær, mørke grønne grønnsaker som for eksempel brokkoli, kakao og gurkemeie. Disse styrker blant annet immunforsvaret. Du kan lese mere om dette i blogginnleggene under her samt på bloggen generelt.

Mat og drikke som inneholder melkesyrebakterier har vist seg å ha en generell god innvirkning på fordøyelsen og helsa generelt. Du kan tilføre dette ved å spise kapsler (kosttilskudd), drikke eller spise mat og drikke som er beriket med en melkesyrebakteriekultur som Biola, surdeigsbrød o.l.

Melkesyrebakterier gir bedre fordøyelse og god helse.

Melkesyrebakterier er gode bakterier som omdanner sukker til syrer. Disse kalles probiotika og er en samlebenevnelse på bakterier som er gunstige for tarmen vår. Ved å skape et surere miljø fortrenges ugunstige bakterier og mikroorganismer og det dannes en mer balansert tarmflora. De gode bakteriene hjelper også kroppen med å bryte ned visse typer karbohydrater samt at de har god innvirkning på immunforsvaret vårt. Les mer om hvilke matvarer som inneholder probiotika (melkesyrebakterier) og helsegevinsten ved å tilføre disse hver dag.

 

Surdeigsbrød med spelt gjør magen glad

Bilde av brødskiver av surdeigsbrød

Surdeigsbrød med spelt er mer lettfordøyelig enn de fleste andre brød. Kroppen kan også lettere nyttiggjøre seg alle de gode næringsstoffene i brødet noe som vil ha god innvirkning på helsa. For de som synes vanlige brød kan være ugunstig for magen er surdeigsbrød med spelt et godt alternativ.

Surdeigsbrød generelt inneholder gode, hjelpsomme bakterier og enzymer som blant annet spalter koblinger og letter opptaket av mineraler, antioksidanter, fiber og vitaminer som grove kornprodukter er en god kilde til. Les mer om surdeigsbrød og oppskrift på  surdeigsbrød bakt med spelt.

Blåbær er rik på antioksidanter

Bilde av blåbær

Av alle friske frukter og bær er blåbæret den med mest effektiv antioksiderende virkning på kroppen. Blåbær har også antibakterielle- og betennelseshemmende egenskaper og er dermed godt for blant annet hjertet og blodårene våre. Les mer om blåbærenes helsebringende egenskaper her.

 

Sukkerfritt gir helsegevinst

Bilde av Stevia. Sukkererstatning laget av urten rebaudiana - sukkeralkohol erytritol

Sukker har flere negative effekter på kroppen vår. Å erstatte sukker med sukkerfrie alternativer vil være gunstig for helsa, spesielt med tanke på vektkontroll samt kjente livsstilssykdommer som diabetes 2. Les mer..

 

Gurkemeie – roten til alt godt!

Bilde av Gurkemeie krydder

Gurkemeie har blitt benyttet som medisin i ualminnelige tider, i mange ulike kulturer. Nyere forskning bekrefter dens unike egenskaper når det gjelder betennelsesdempende – og kreftforebyggende effekt. Den er og stimulerende på fordøyelsen..Les mer her.

 

Mørk sjokolade – noe sunt som stiller søtsuget

Bilde av mørk sjokolade

Det hender rett som det er at søtsuget melder seg, og det er ikke alltid like lett å stå i mot selv om man vet at det ikke er bra med for mye av det søte. Da er det godt å vite at det finnes sunne alternativer. Mørk sjokolade, riktignok med en høy kakaoprosent, har flere gode helseeffekter og kan fungere godt til formålet. Les mer om dette.

 

En kopp te hver dag gjør kroppen din glad!

Illustrasjon av en dame som drikker te.

Foruten å være en velgjørende, varm tørstedrikk med mange ulike smaker og aromaer har te egenskaper som er sunt for kroppen. Det finnes flere ulike te-typer og grønn og hvit te blir ansett som den sunneste av dem. Alle te-typer har imidlertid positive effekter på helsen, ved jevnlig inntak. Les mer om te og helsefordelene ved å drikke den.

 

Brokkoli – en grønnsak med rensende egenskaper.

Bilde av brokkoli kutter opp i biter

Brokkoli er full av ulike plantestoffer som kroppen vår kan nyttiggjøre seg av. Den er en utmerket kilde til blant annet Klorofyll, Beta-karoten samt plantestoffet Sulforafan som renser kroppen og dermed er kreftforebyggende. Les mer om brokkoliens helsebringende egenskaper.