Oppskrifter

 Surdeigsbrød

Surdeigsbrød - Skjært opp i biter.

Utgangspunktet for surdeigen er en surdeigsstarter som i dette tilfellet er laget av økologisk speltmel og vann.

Når man lager surdeigsbrød bruker man ikke vanlig gjær for å få det til å heve. I økologisk korn finnes det naturlige bakterier og gjærsporer som, sammen med vann, setter i gang en gjæringsprosess og danner en surdeigskultur av melkesyreproduserende bakterier og gjærsporer. Surdeigen skal stå kaldt når prosessen er ferdig.

Oppskrift: Surdeigsbrød laget av speltmel (Gir 2 brød)

Fordeig:

Surdeigen (surdeigsstarteren) man har oppbevart kaldt trenger næring for å komme skikkelig i gang. Tilsett ingrediensene under og bland sammen i en bolle. Ha over plastfolie og la den stå lunt i 4 timer for en aktiv surdeig.

  • 50 g surdeigstarter. (Se linken over for fremgangsmåten)
  • 125 g grovmalt økologisk spelt.
  • 100 g sammalt økologisk spelt.
  • 1/2 l lunkent vann.

Fordeigen vil ha en ganske bløt konsistens (se bildet under)

Bilde av surdeigsstarter laget av økologisk speltmel

Selve Brøddeigen:

  • Fordeigen.
  • 0,75 kg. Finmalt økologisk speltmel (Dette melet behøver ikke være økologisk).
  • 0,25 kg. Sammalt økologisk spelt (Dette melet behøver ikke være økologisk).
  • 25 g salt.
  • 0,5 l vann.
  • 1dl Gresskarkjerner (Valgfritt).
  • 1dl Solsikkefrø (Valgfritt).
  • 1dl Linfrø og sesamfrø (Valgfritt).

Ha i alle ingrediensene, samt den bløte surdeigen (fordeigen) i en eltebolle og bland i 10 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la stå og heve i 1 time. Fordel så deigen på to brødformer og strø på sammalt speltmel. Dekk med plastfolie og la brødene stå i 1 time eller til det kommer mønster på toppen. Snitt brødene og stek minst 1 time ved 180 grader.

Bilde av deig til surdeigsbrød

Surdeigsbrød hever saktere enn annen bakst, som her i flere omganger. Dette brødet blir godt hevet med en god smak. Brødet bør stå til neste dag før du skjærer i det. Det smaker også fantastisk med litt revet sitronskall og hakket dill i deigen. Passer godt til gravlaks og røkelaks.

(Inspirert av boken til Schakenda, Morten » Om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom»)

 

Blåbærmuffins – sukkerfrie og uten gluten.

Bilde av muffins med blåbær som er glutenfrie og uten hvitt sukker

Blåbær er sunt for helsa, det er det ingen tvil om, og de egner seg godt i bakst. Dette er en gladnyhet når det gjelder å få innført disse blå, smakfulle og sunne bærene, i større grad, inn i kostholdet vårt. Her følger en oppskrift på blåbærmuffins som er gode på smak og både glutenfrie og sukkerfrie

 

Sukkerfrie sjokoladeboller

Sjokoladeboller laget av havre, kakao og Stevia og Sukrin

Ønsker du noe velsmakende til kaffen uten sukker? Her følger en oppskrift på sjokoladeboller laget av havregryn, kakao, Sukrin og Stevia.

Ingredienser:

3 dl havregryn

2 ts Stevia og 2 ts Sukrin (Stevia kan ved for store mengder gi en litt bitter lakrissmak, derfor kombineres den ofte med andre søtningsstoffer.)

2 ts vanniljesukker

2 ss kakao

Se resten av oppskriften til sukkerfrie Sjokoladeboller her:

Kyllingwok med brokkoli

Bilde av kyllingwok med brokkoli

Denne wokretten med kylling og brokkoli er smakfull og tilsatt blant annet curry og ingefær, soyasaus og vineddik.

Ingredienser:

300 gr kyllingfileer.

1 bunt brokkoli.

Se resten av oppskriften til kyllingwok med brokkoli.