Blåbær – en ener når det gjelder antioksidanter og innvirkning på skadelig kolesterol.

Bilde av blåbær

Av alle friske bær og frukter er blåbæret en av de med mest effektiv antioksiderende virkning på kroppen. Blåbær har også antibakterielle- og betennelseshemmende egenskaper og er dermed godt for blant annet hjertet og blodårene våre.

Blåbær er en flerårig dvergbusk, som tilhører lyngfamilien. Les mer om blåbærbusken. De blå bærene er kjent for å være sunne, men hva er det med disse blå bærene som er så bra for oss?

Blåbær er full av plantestoffer med god effekt på helsa.

Et plantestoff i blåbær, som er virkningsfullt, er en type flavonoid – anthocyanin. Anthocyanin gir blåbærene dens mørkeblå farge og er en kraftig antioksidant som dermed beskytter kroppen mot angrep i mot frie radikaler som kan skade cellene. Et annen aktiv antioksidant i blåbær er kondenserte tanniner, som består av en type flavonoid – katekiner. Disse finner vi også i te, i rikelige mengder. Den antioksiderende virkningen av blåbær har vist seg å være veldig effektiv.

Blåbær motvirker betennelse, infeksjoner og aldring samt er godt for hjertet.

Forsøk viser at plantestoffene i blåbær kan hemme oksidering av «farlig» LDL- kolesterol samt å påvirke spesielle enzymer som motvirker sammenklebing av blodplater og betennelser i åreveggene. Dette kan motvirke åreforkalkning og blodpropp, samt å bidra til å beskytte de små blodårene – kapillarene- mot lekkasjeskader som skyldes frie radikaler. Dette er gode nyheter for hjertet og blodårene våre!

Nyere undersøkelser har identifisert kondenserte tanniner som en viktig antibakteriell agent som kan redusere antall bakterier. Når det gjelder å motvirke alderdomstegn har forsøk vist at virkestoffene har vist seg å ha gunstig effekt på korttidshukommelsen og koordinasjonsevne til eldre.

Tilpasning til sarte mager med Lav fodmap (Low FODMAP):

Når det gjelder blåbær og sarte mager så vil det å spise små til moderate mengder gå helt fint. I følge Monash University Low FODMAP diet appen, så kan man trygt spise 40-50g. Ved inntak av større mengder enn dette kan personer, som er utsatt, føle ubehag på grunn av fruktanene.  Dette gjelder bringebær også, men her er tallene 60-65g.

Bær man skal være mer forsiktig med inntaket av, om man er i faresonen, er bjørnebær, boysenbær og kirsebær på grunn av fruktose og sorbitol.

Jordbær kan man spise så mye man vil av!

Tørkede frukt og bær kan være en versting for magen i tillegg til pærer og visse type epler. Appelsin og druer kan man spise så mye man vil av!

Sjekk appen Monash University Low FODMAP diet om du lurer på anbefalt mengde for spesifikke matvarer.

Kilder: Costin Lyndel: ”Helsebringende plantestoffer, medisin fra naturen”

Please follow and like us:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *