Surdeigsbrød med spelt gjør magen glad.

Bilde av surdeigsbrød skjært i brødskiver

Surdeigsbrød med spelt er mer lettfordøyelig enn de fleste andre brød. Kroppen kan dermed lettere nyttiggjøre seg alle de gode næringsstoffene i brødet, noe som vil ha god innvirkning på helsa. For de som synes vanlige brød til tider kan skape trøbbel, er surdeigsbrød med spelt et godt alternativ.

Surdeigsbrød generelt inneholder gode, hjelpsomme bakterier og enzymer som spalter koblinger og letter opptaket av mineraler, antioksidanter, fiber og vitaminer som grove kornprodukter er en god kilde til.

Surdeigsbrød med speltmel er lettfordøyelig og sunt for kroppen.

Grunnen til at surdeigsbrød med spelt skaper mindre mageplager, og er lettere å fordøye for kroppen, er at melkesyrebakteriene og gjærcellene i surdeigen allerede har brutt ned en god del av de tungtfordøyelige karbohydratene.

Speltmel har svakere gluten og inneholder mindre av tungt fordøyelige karbohydrater enn andre melsorter vi vanligvis baker med. Surdeigsbrød av 100% speltmel har fått grønt lys i fra Monash Universitet (Lav FODMAP diet) for folk med sensitiv mage. Dette brødet vil også ha en lavere glykemisk indeks (GI), enn andre noe som leder til jevnere blodsukker og dermed virker forebyggende mot sykdommer som diabetes 2 og insulinresistens.

Surdeigsstarter – surdeigskultur for naturlig gjæring.

Utgangspunktet for surdeigen er en surdeigsstarter som i dette tilfellet er laget av økologisk speltmel og vann.

Når man lager surdeigsbrød bruker man ikke vanlig gjær for å få det til å heve. I økologisk korn finnes det naturlige bakterier og gjærsporer som, sammen med vann, setter i gang en gjæringsprosess og danner en surdeigskultur av melkesyreproduserende bakterier og gjærsporer. Blandingen står i romtemperatur i flere dager, og det skjer en fermenteringsprosess. Blandingen vil begynne å boble og ha en karakteristisk syrlig smak som skyldes melkesyrebakteriene. Surdeigen skal stå kaldt i kjøleskap når prosessen er ferdig. Den kan med fordel has på et syltetøyglass med lokk.

Oppskrift: Surdeigsbrød laget av speltmel (Gir 2 brød)

Fordeig:

Surdeigen (surdeigsstarteren) man har oppbevart kaldt trenger næring for å komme skikkelig i gang. Ta den gjerne ut fra kjøleskapet en tid før du skal bruke den. Tilsett ingrediensene under og bland sammen i en bolle. Ha over plastfolie og la den stå lunt i 4 timer for en aktiv surdeig. Fordeigen vil ha en ganske bløt konsistens (se bildet under). Bruk gjerne glass eller plast i arbeidet med surdeigen.

 • 50 g surdeigstarter.
 • 125 g grovmalt økologisk spelt.
 • 100 g sammalt økologisk spelt.
 • 1/2 l lunkent vann.

Den gjenværende surdeigsstarteren bør mates med vann og økologisk mel. Se fremgangsmåte for mating av surdeig. Surdeigsstarteren bør mates ca. en gang i uken.

Bilde av surdeigsstarter laget av økologisk speltmelSelve Brøddeigen:

 • Fordeigen med surdeigsstarteren.
 • 0,75 kg. Finmalt økologisk speltmel (Dette melet behøver ikke være økologisk).
 • 0,25 kg. Sammalt økologisk spelt (Dette melet behøver ikke være økologisk).
 • 25 g salt.
 • 0,5 l vann.
 • 1dl Gresskarkjerner (Valgfritt).
 • 1dl Solsikkefrø (Valgfritt).
 • 1dl Linfrø og sesamfrø (Valgfritt).

Ha i alle ingrediensene, samt den bløte surdeigen (fordeigen) i en eltebolle og bland i 10 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la stå og heve i 1 time. Fordel så deigen på to brødformer og strø på sammalt speltmel. Dekk med plastfolie og la brødene stå i 1 time eller til det kommer mønster på toppen. Snitt brødene og stek minst 1 time ved 180 grader.

Bilde av deig til surdeigsbrød

Surdeigsbrød hever saktere enn annen bakst, som her i flere omganger. Dette brødet blir godt hevet med en god smak. Brødet bør stå til neste dag før du skjærer i det. Det smaker også fantastisk med litt revet sitronskall og hakket dill i deigen. Passer godt til gravlaks og røkelaks.

(Inspirert av boken til Schakenda, Morten » Om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom»)

Surdeigsbrød - Skjært opp i biter.

Please follow and like us:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *